Mám prerezávať svoju mladú levanduľovú rastlinu?

Odhodlali ste sa a kúpili ste si rozkošnú novú levanduľovú rastlinku na vašej miestnej farme. Vášmu malému levanduľovému kamarátovi sa teraz darí po teplom lete s dostatkom slnečného svitu a dobre odvodnenou pôdou. Počuli ste, že levanduľu je potrebné orezať – ale rastlina je stále taká malá. Je naozaj dobrý nápad prerezávať levanduľu, keď je mladá? Áno! V skutočnosti starostlivosť prvých pár rokov, môže znamenať rozdiel medzi zdravou rastlinou, ktorá vydrží (a vyzerá skvele) aj dvadsať rokov, alebo zdrevnatenou rastlinou, ktorá sa láme a rozdeľuje. Prečítajte si, prečo a ako prerezávať svoju mladú levanduľovú rastlinu!

Najlepší čas na prerezávanie levandule je, keď je mladá.

Prečo musím prerezávať levanduľu?

Sme zvyknutí myslieť na levanduľu ako na kvet, ale levanduľa je trváca, drevitá bylina . Rovnako ako všetky trvalé rastliny, prerezávanie je nevyhnutné na udržanie zdravého porastu a dobrého tvaru. Najmä levanduľa má tendenciu dostať odnože, keď nie je prerezaná. Nielenže to nevyzerá tak atraktívne, ale nakoniec sa sekcie začnú deliť a lámať. To platí najmä pre levanduľu vysadenú v zónach, kde silne sneží. Hmotnosť snehu môže zlomiť a rozdeliť konáre odnoží, čo poškodí levanduľu, ktorá nemá pevnú a kompaktnú základňu.

Prerezávanie je dôležité každý rok, ale je obzvlášť dôležité v prvých rokoch života vašej levandule. Teraz je čas, keď vaša rastlina zakladá svoju drevnatú základňu. Ak ho prvý rok alebo dva neorežete správne, vaša rastlina bude strieľať vetvy hore a von a ako porastú, spadnú na stranu. Namiesto toho, aby ste vytvorili tesný, kompaktný kopec, ktorý unesie váhu stoniek a kvetov, budete mať niekoľko dlhých, drevnatých konárov, ktoré náhodne rastú zo stredu.

Takže levanduľu prerezávajte, keď je mladá, a nezabudnite to urobiť každý rok, počas prvých niekoľkých rokov. Akonáhle je levanduľa stará 3-4 roky, drevnatý kopec, ktorý sa vytvoril v strede, by mal byť kompaktný, zdravý a pripravený prežiť sneženie a jarný rast.

Väčšina domácich záhradkárov má tendenciu prerezávať svoje rastliny príliš málo, čo umožňuje rastlinám vyrásť príliš veľa a to každú sezónu. Nebojte sa prerezávať viac, aby ste veľkosť mali pod kontrolou.

Kedy by som mal prerezávať svoju mladú levanduľu?

Všeobecne sa uznáva, že levanduľu môžete prerezávať buď na jar alebo na jeseň. Najmä pre mladé rastliny je dôležitejšie načasovanie.

Nie je to najlepší nápad šokovať rastlinu ťažkým rezom, ak ste ju práve zasadili. Pred prerezávaním sa uistite, že mala aspoň 6-8 týždňov čas na to, aby sa zakorenila v zemi. Tiež nie je vhodné prerezávať príliš skoro na jeseň (napríklad prvý septembrový týždeň) a riskovať, že rastlina vytlačí druhý rast. Tiež ale nie je vhodné prerezávať príliš blízko prvého mrazu. Takže pre rastliny zakúpené a vysadené od augusta je pravdepodobne najbezpečnejšie počkať do jari. Všetko, čo sa vysadí na jar / začiatkom leta, by sa malo orezať na jeseň – pokiaľ je stále viac ako 6 týždňov od dátumu možných mrazov.

Ako poľnohospodári vždy na jeseň prerezávame. Pokiaľ počkáte do skutočnej jesene (v našej zóne striháme v októbri), nehrozí, že rastlina vytlačí nový rast a namiesto toho prerezávanie povie rastline „čas prestať myslieť na kvety a zamerať sa na svoje korene“. Zdravý koreňový systém pomôže vašej mladej rastline prežiť zimu.

Ak sa rozhodnete počkať na prerezávanie do jari, na jeseň stále pokračujte a orežte všetky dlhé stonky, ktoré by mohli spôsobiť, že sa počas sneženia zlomia jemné nové konáre. Čo najskôr po poslednom dátume mrazov na jar orežte svoju malú levanduľovú rastlinu. Ak budete čakať príliš dlho do jari, riskujete, že obmedzíte nový rast a odložíte kvety.

Ako prerežem mladú levanduľu?

Základné kroky pre prerezávanie mladej levandule sú rovnaké ako prerezávanie zrelej levandule. Odporúčam vám začať prečítaním nášho blogu s tipmi, ako prerezávať zrelú levanduľu. Hlavným rozdielom je, že mladá levanduľa je väčšinou zelená – ešte si nevytvorila drevitý základ (s čím sa je snažíte pomôcť). Takže namiesto toho, aby ste sa snažili nájsť drevnatý stred a udržať 3 až 5cm nad zelene časti rastliny, premýšľajte viac z hľadiska tvarovania celej mladej rastliny. Odborníci vždy odporúčajú, aby ste z rastliny neprerezávali viac ako 30% rastlinnej hmoty, aj keď niekedy robíme až 50%, ak má mladá levanduľa vyrastené veľké stonky.

Pár tipov

Tu je niekoľko tipov, ktoré by ste mali mať na pamäti:

  • Najjednoduchšie je prerezávať mladú levanduľu nožnicami, a nie nožom.
  • Nožnice vždy dezinfikujte pred použitím a medzi rastlinami (napr. Nastriekajte izopropylalkoholom a rýchlo utrite)
  • Rastlinku si dajte na úroveň očí. Zíďte na zem alebo prineste rastlinu k pracovnému stolu.
  • Ak existujú nejaké jednotlivé vetvy / sekcie, ktoré trčia vysoko nad ostatnými, najprv ich odrežte, aby zodpovedali zvyšku rastliny.
  • Dajte rastline plochý vrchný rez – približne 1/3 od hornej časti rastliny
  • Tvarujte boky na uhlopriečke, aby ste „zaoblili“ tvar

To je všetko! Pamätajte, dôverujte svojmu vnútornému hlasu, ale nebuďte príliš váhaví. Levanduľa je odolná rastlina a chce, aby ste ju pekne ostrihali. Z dlhodobého hľadiska budete obaja šťastnejší!

Ak ste prečítali náš blok, môžete využiť 5% zľavu v našom e-shope. S kódom CITAMBLOG! Príjemne nakupovanie!