Je jar a práve teraz ste si uvedomili, že ste minulú jeseň zabudli orezať levanduľu. Možno sa pýtate: Je už neskoro? Uľaví sa vám, keď viete, že nie je! Prečítajte si tipy na jarné prerezávanie levandule.

Ak máte levanduľové rastliny, ktoré neboli orezané minulú jeseň, a ak sa nachádzate blízko východného Slovenska, stále je čas na orezanie levandule na jar.

V našej rodine si zo mňa uťahujú, že každú jar som presvedčená, že všetka levanduľa uhynula a naše pole bude musieť byť úplne znovu vysadené. Zatiaľ každý apríl / máj dokázal, že som mýlila, keď sa začínajú objavovať nové výhonky a všetky šedé, drevité časti levandule na poli, začínajú žiariť novými zelenými fúzikmi.

Takže ak ste zabudli orezať svoje rastliny minulú jeseň alebo jednoducho radšej to chcete urobiť na jar, nezúfajte, ak žijete na Slovensku: Zatiaľ čo v tomto čase sa už na rastlinách začína určitý rast, polovica marca až prvé dva aprílové týždne sú ideálne na prerezávanie. Ale stále máte pár dní na to, aby ste sa dostali von a odrezali škaredé kúsky skôr, ako zelená začne rásť.

Nebojte sa prerezávať! Prerezávanie je nevyhnutné pre zdravie vašej rastliny, a pomáha vašej rastline udržiavať veľkosť a tvar. Neorezaná levanduľa bude ťažkopádna a základňa bude drevnatá a rozštiepená. Jediný spôsob, ako tomu zabrániť, je každoročné prerezávanie.

PROFESIONÁLNE TIPY

  • Hĺbka prerezávania závisí od mnohých vecí vrátane predchádzajúcich postupov prerezávania a veľkosti a veku rastlín.
  • Väčšina domácich záhradkárov má tendenciu prerezávať svoje rastliny príliš málo, čo umožňuje rastlinám vyrásť príliš veľa a to každú sezónu. Nebojte sa prerezávať viac, aby ste veľkosť mali pod kontrolou.
  • Prerežte ju tak, aby ste zachovali veľkosť a tvar. Po skončení prerezávania by mala mať levanduľa tvar polgule.

Tu je obrázok nových zelených fúzikov vo vnútri levandule lekárskej. Okolo môžete vidieť časť, ktorá vyzerá, že je mŕtva a už sa nezobudí.

Niektoré rastliny, ktoré boli zle orezané, kým boli veľmi mladé, je potrebné orezať viac. Keď už vidíme pekné nové prírastky, nemusíme sa báť urobiť aj hlboký rez. Pokiaľ chceme zachovať tvar polgule, je to viac ako potrebné.

Je veľmi dôležité poznať svoj kultivar. Sú odrody levandule, ktoré nemôžete radikálne orezať, pretože nemajú prírastky na dreve ako na fotkách vyššie. Napríklad odroda grosso, ktorá je lepšia pre dekorácie, keď je vysušená, tak neopadáva tak veľmi, nemá na dreve prírastok a táto odroda naozaj vyžaduje, aby bola od mladej rastlinky tvarovaná. Keď dorastie do veľkých rozmerov, nie je možné udržať jej tvar a rastlina vyhynie napríklad aj tým, že z jej základne sa zlomí konár, pod ťarchou snehu v zime.

Ak ste prečítali náš blok, môžete využiť 5% zľavu v našom e-shope. S kódom CITAMBLOG! Príjemne nakupovanie!